Altijd ‘aan’ staan? Dit doet stress met je lichaam en zo herstel je

In de drukke maatschappij van vandaag is stress een veelvoorkomend probleem, vooral voor moeders die proberen de balans te vinden tussen werk, gezin en tijd voor jezelf (dat laatste schiet er meestal bij in). Hard werken en altijd maar rennen lijkt de norm te zijn. Maar wat gebeurt er als je lichaam constant in de actiemodus staat, zonder ruimte voor herstel? Ik leg je graag uit wat stress doet met je lichaam en ik heb een paar praktische tips om stress te verminderen, zodat je weer kunt ontspannen en genieten van het moment.

Je rent door je dag

Je herkent het vast wel. Een dag waarin je wakker wordt en meteen in de actiemodus schiet. Kinderen uit bed, aankleden, ontbijt klaarmaken, broodtrommels vullen. Ondertussen probeer je jezelf ook nog snel klaar te maken voor de dag. Je bent net wakker en toch voelt het alsof je al uren bezig bent.

Maar we gaan door. De kinderen naar school brengen, zelf door naar je werk. Een volle agenda, afspraken, deadlines. De tijd vliegt, dus je werkt gewoon door, vaak zonder pauze. Misschien drink je tussendoor een kop koffie en eet je snel een boterham achter je computer. Want ja, even echt stoppen? Daar heb je geen tijd voor.

Voor je het weet, is het tijd om de kinderen weer op te halen. Ze zijn moe, prikkelbaar en laten bij jou alle opgebouwde emoties van de dag los. Jij bent hun veilige haven, maar zelf ben je ook leeg. Toch moet je door. Koken, eten – met commentaar van de kinderen: “Getver, dat lust ik niet.” Even op de bank zitten en dan is het alweer bedtijd. Nog even scrollen op je telefoon, want dat is je momentje voor jezelf. En dan naar bed, want morgen begint alles opnieuw.

En dan... je ligt in bed en je kunt niet slapen. Je gedachten razen door en de tijd tikt rustig verder. Frustrerend he....

Wat gebeurt er in je lichaam?

Je hebt geen moment van rust gepakt. De hele dag heb je in de actiestand gestaan. Dit is roofbouw plegen op je lichaam. Je teert in op je reserves en hebt waarschijnlijk al meerdere signalen genegeerd: hoofdpijn, pijnlijke schouders, hartkloppingen.

Dit heeft alles te maken met je autonome zenuwstelsel, dat uit twee delen bestaat:

  • Het sympathische zenuwstelsel (de actiemodus) – Dit zorgt ervoor dat je alert bent en in beweging blijft. Het verhoogt je hartslag en bloeddruk, zorgt ervoor dat je spieren gespannen blijven en onderdrukt de spijsvertering, zodat alle energie naar actie en alertheid gaat. Dit is handig in sommige stressvolle situaties, maar als het te lang actief blijft, raakt je lichaam uitgeput. Je lichaam verkeert continu in een vecht-of-vluchtmodus, wat op lange termijn schadelijk is.

  • Het parasympatische zenuwstelsel (de herstelmodus) – Dit helpt je lichaam te ontspannen en te herstellen. Het verlaagt je hartslag en bloeddruk, bevordert de spijsvertering en reguleert je ademhaling. Dit systeem zorgt ervoor dat je lichaam weer in balans komt en helpt je om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

Zie het als een weegschaal. Wanneer je de hele dag blijft rennen zonder pauzes, blijft de actiemodus actief en krijgt je herstelmodus geen kans. Dit betekent dat je ‘s avonds in bed nog steeds ‘aan’ staat. Je gedachten razen door, je spieren blijven gespannen en je rust niet écht uit. Gevolg? Je raakt steeds verder uitgeput.

 

 

Sympatisch 'gaspedaal'
Parasympatisch 'accu-lader'

Hoe kom je weer in balans?

Je parasympatische zenuwstelsel activeren is de sleutel. Dit brengt je lichaam in de herstelstand, waardoor je echt kunt ontspannen. Maar hoe doe je dat?

  • Neem korte pauzes: Al is het maar drie minuten! Even niets doen, naar buiten kijken of een paar keer diep ademhalen.

  • Ga naar buiten: Een korte wandeling (geen marathon, gewoon een blokje om) helpt om even uit de actiemodus te komen.

  • Wees bewust van je lichaam: Voel je spanning? Probeer even je schouders los te schudden of je ademhaling te vertragen.

  • Zet een herinnering: Een wekker om je eraan te herinneren om elk uur even op te staan en een kleine pauze te nemen.

Waarom het belangrijk is om jezelf rust te gunnen

De uitdrukking "Luister naar het gefluister van je lichaam, dan hoeft het niet zo te schreeuwen" zegt alles. Als je je lichaam negeert, zal het uiteindelijk in de vorm van een burn-out of andere gezondheidsproblemen om aandacht vragen. Het is essentieel om bewust tijd voor jezelf te nemen, ook al lijkt het soms niet mogelijk.

Je hebt maar één lichaam en één leven – zorg goed voor jezelf.

Merk je dat je altijd ‘aan’ staat en lukt het je niet om dit te doorbreken? In mijn Rust & Reset-traject begeleid ik moeders zoals jij om stress te verminderen, weer grip te krijgen op hun energie en zich écht ontspannen te voelen. Wil je ontdekken of dit traject bij jou past? Neem vrijblijvend contact op. contact@jadejongeneel.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.